De architect Luthmann studeerde van 1910 tot en met 1912 in Rotterdam aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen, waar hij de opleiding tot bouwkundig tekenaar deed. Hij slaagde niet voor zijn examen maar werd later in 1929 en 1930 wel als VHBO-docent benoemd.
Na zijn opleiding werkte hij van 1912 tot en met 1915 voor Gemeentewerken in Den Haag, en in 1915-1917 bij de Dienst der Publieke Werken van Amsterdam. Hij werd uitgenodigd door verschillende architectenbureaus, onder andere bij E.Cuypers en volgde later nog de cursus Voortgezette en Hogere Bouwkunst, die was opgericht door Willem Kromhout. Luthmann werd aangesteld op het bureau van Landsgebouwen. In 1920 kreeg hij de opdracht een (radio)zendgebouw te ontwerpen. Het gebouw moest onbrandbaar zijn en zo weinig mogelijk energieverlies veroorzaken. Bij de bouw mocht geen ijzer of hout worden gebruikt; daarom koos Luthmann voor gewapend beton, een destijds revolutionair procedé. Voor het ontwerp heeft hij vooral gebaseerd op het Großfunkstation van Telefunken bij Nauwen. Daarnaast heeft hij zich laten inspireren door de sfinx. De vorm van dit mythische wezen is erin te herkennen, met name vanuit de lucht. De bekendste bijnaam van het gebouw is 'de Kathedraal’. Zie met name de westgevel in de laatgotische kruisbasiliek in Veere.
Het gebouw in art-deco stijl, (1920-1939) is een mengvorm van de Berlijnse en de Amsterdamse school met Scandinavische invloeden (Luthmann was onder meer sterk beïnvloed door de Finse architect Eliel Saarinen). De sculpturen zijn van beeldhouwer Hendrik van den Eijnde die o.a leiding gaf aan het beeldhouwers atelier met Hildo Krop, Anton Rädecker en Joop van Lunteren in verband met de beelden van het Scheepvaarthuis in Amsterdam. Dit atelier gaf een grote impuls aan het opleven van de Beeldhouwkunst waar het hakken weer kon worden geleerd. In 1917 startte hij een eigen atelier en was van 1917 tot 1923 bouwbeeldhouwer bij de Rijksgebouwendienst. Van den Eijnde (1869-1939) woonde in Haarlem en Heemstede en was daar tot 1922 werkzaam. Hij was actief als beeldhouwer van monumenten en gevelversieringen aan woonhuizen en bedrijfsgebouwen.
De zendtoren van Radio Kootwijk werd 48 meter hoog, erachter kwam een machinehal. In 1923 was het project afgerond.